פולי קפה פולי קפה

עראביקה ורובוסטה: זני פולי הקפה הטובים ביותר

מאת צוות Lavazza 2-3 דקות

במאמר זה, נציג בפניכם את הנושאים העיקריים ונסביר את ההבדלים בין עראביקה לרובוסטה, שני זני הפולים הנפוצים ביותר שמגדלים לצריכת קפה.

פולי עראביקה
פולי רובוסטה

מהם קפה עראביקה וקפה רובוסטה

פולי רובוסטה הם פולי קפה שמקורם בצמח מזן Coffea canephore. ייצורם מסתכם ב-30% בקירוב מסך כל הייצור העולמי ובשל כך זהו הזן השני מבחינת הפופולריות שלו.

תכונותיו האופייניות כוללות טעם חזק ו חריף, אך עמוק, שמתקבל כתוצאה מתכולת קפאין גבוהה. אלה הם המאפיינים הנחשבים מתאימים מאוד ל קפה נמס ולכן זן הרובוסטה משמש בעיקר לקפה נמס בגרגרים ובאבקה.

לעומת זאת, עראביקה הוא ללא ספק זן הפולים הנפוץ ביותר בייצור . הוא התגלה במקור ביערות הגדלים בגובה רב באתיופיה, שבהם – על פי אגדות שונות – גידלו וקטפו אותו להכנת משקאות חמים במאה ה-12. מקורו בצמח מזן Coffea Arabica . מומחים לקפה בהחלט מעריכים אותו יותר בהשוואה לרובוסטה ומעדיפים אותו על פניו.

התחושות המעודנותהארומטיות ו המתוקות יותר בפה בהחלט ממלאות תפקיד משמעותי בפופולריות של הפולים ובהכרה שהם זוכים לה. אף על פי שתכולת הקפאין בהם נמוכה יותר,  חסידי הקפה דוגלים בפולי עראביקה, מכיוון שהם מאוהבים בטעמם המעולה. ייצור פולי עראביקה והסחר בהם הם הרלוונטיים ביותר ותופסים כ-70% מהשוק. האיכות של פולי עראביקה גבוהה יותר ומחירם יקר יותר.

אף על פי שקיימים למעלה ממאה זנים שונים של קפה, שני הזנים האלה נחשבים לשני הזנים הפופולריים ביותר וזוכים להערכה הרבה ביותר בכל רחבי העולם.

קולקציה של פולי קפה
פולי קפה נבחרים
פולי קפה על העץ

ההבדלים העיקריים בין שני הסוגים

 ההבדלים הראשונים בין שני הזנים האלה ניתנים לזהות כבר במראה שלהם. פולי קפה עראביקה הם בדרך כלל בעלי צורה אובאלית ושטוחה ושומניים יותר מפולי רובוסטה. לכן טעמם מתוק יותר, פיקנטי ופירותי במקצת. לעומת זאת, פולי קפה רובוסטה נוטים להיות מעט יותר קטנים ועגולים. טעמם המר והחריף נובע מתכולת השמנים הנמוכה יותר שלהם ויחד עם זאת יש להם בדרך כלל טעם טבעי ואדמתי יותר.

כפי שכבר צוין, הבדל נוסף ניתן למצוא בכמות הקפאין השונה בהשוואה בין שני הזנים – ברובוסטה תכולת הקפאין מרוכזת יותר מאשר בעראביקה. בשעה שבפולי רובוסטה תכולת הקפאין היא 2.7%, בעראביקה היא מהווה כמעט מחצית מכך ומגיעה לשיעור 1.5%. זאת ועוד, ריכוז הסוכר בעראביקה הוא כמעט פי שניים ותכולת הליפידים היא בשיעור 60% יותר בהשוואה לרובוסטה, תכונות שבוודאי יש להן השפעה ניכרת על הסיבה לכך שצרכנים מעדיפים עראביקה.

כפי שעולה משמו, רובוסטה הוא צמח חסוןביותר. במונחי גידול, קל הרבה יותר לטפל בו ולגדלו במגוון סביבות שונות והתנובה שלו בדרך כלל גדולה יותר. יש לו סיכון נמוך יותר להיפגע מחרקים הודות לתכולה הגבוהה של קפאין, אשר פועל כאמצעי הגנה כימי עבור זרעי הקפה בשל רעילותו לחרקים.

זאת ועוד, מעטים מודעים לכך שקיים זן שלישי של קפה שמגדלים באופן מסחרי, אם כי הוא מהווה רק כ-2-3% מהסחר העולמי בקפה, והוא ידוע בשם ליבריקהמהו זן הליבריקה? ניתן לתאר את טעמו כפירותי, לא שגרתי ועוצמתי במיוחד, הודות לחומציותו הנמוכה והארומה המרירה פחות, אשר מעניקות לו טעם לוואי חזק ותקיף.

אז איזה זן לבחור מבין השניים?

התשובה הנכונה לשאלה עתיקת יומין זו נמצאת בעיקר בהעדפות ובטעם האישי שלכם! יחד עם זאת, כפי שכבר צוין, נדמה שרוב חובבי הקפה מסכימים באופן גורף על קפה עראביקה בתור הזן היוקרתי יותר, הודות לגווני הטעם המתוקים והעדינים יותר שלו ולתווים הפירותיים והשוקולדיים שיש בו לעיתים קרובות. עם זאת, בשעה שאין ספק שזן העראביקה פופולרי יותר, לפולים מצמח הרובוסטה, על אף שהם מרירים יותר, יש מקום משלהם בליבם של אוהבי הקפה.

אמנם זני קפה העראביקה האתיופיים נחשבים לעיתים קרובות לזני קפה הגורמה הטובים בעולם, אך יש זני רובוסטה שיכולים להתחרות בהם במונחים של איכות. למעשה, בלתי אפשרי להחליט איזה מהם הוא ללא עוררין הזן הטוב יותר מכל הבחינות. כמו דברים רבים אחרים בחיים, הכול שאלה של טעם, ובמקרה זה, לעיתים שאלה של תערובות, מכיוון שניתן למעשה לבחור בתערובת מענגת של עראביקה ורובוסטה!


שירות לקוחות

זקוקים לעזרה? עיינו בשאלות הנפוצות שלנו או צרו עמנו קשר.

FLAGSHIP STORE

ליהנות מחוויית Lavazza אותנטית בחנויות שלנו.